NU Opmerkelijk

-- Berichten van gisteren of eerder.
Twee Zweedse ouders zijn donderdag veroordeeld tot drie maanden cel, omdat zij hun kind een ontoereikend veganistisch dieet gaven. De anderhalf jaar oude peuter werd in februari opgenomen in het ziekenhuis, zo meldt De Volkskrant vrijdag. Het meisje had allerlei levensbedreigende klachten en was volgens de artsen van het kinderziekenhuis in Gotenborg slechts enkele uren verwijderd van de dood.De vader van het kind verklaarde dat ze moest leven op moedermelk, kool, aardappelen, wortelen, rijst en fruit. "Al het andere is immers vergif, aldus de vader tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter. De ouders dachten het tekort aan vitaminen te kunnen compenseren door "zonneschijn, lachen en knuffelen".Het meisje was ernstig ondervoed, had krampen, een kaakbreuk en een hersenbloeding. Ze woog krap zes kilo, de helft van wat normaal is voor een Zweeds kind van die leeftijd.Het gezin vermeed alle contact met de Zweedse overheidsdiensten, ze streefden naar een alternatief bestaan buiten de samenleving.Het meisje is inmiddels aangesterkt en woont momenteel bij een pleeggezin.
vrijdag, 24, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De eerste homohuwelijken in Azië zijn vrijdag voltrokken in Taiwan nadat het parlement vorige week het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht legaliseerde. De twee eerste stellen, twee mannen en twee vrouwen, kusten elkaar en ondertekenden de huwelijksakten.Het is een doorbraak in de decennia lange strijd voor gelijke rechten. In mei 2017 had het Grondwettelijk Hof geoordeeld dat het huwelijk ontzeggen aan mensen van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk is. De regering kreeg tot 24 mei 2019 de tijd de wet te veranderen. Het homohuwelijk zou sowieso realiteit worden als er niets gebeurde. Het parlement, waarin de Democratische Progressieve Partij de meerderheid heeft, steunde het voorstel om het homohuwelijk te legaliseren met 66 tegen 27 stemmen.Taiwan was het eerste land in Azië dat deze vorm van gelijkberechtiging mogelijk maakt, ondanks de verdeeldheid onder de bevolking. Er is overigens nog geen duidelijkheid over onder meer het adoptierecht.Duizenden leden van de Taiwanese lhbti-gemeenschap juichten het besluit toe, maar er was ook een tegendemonstratie.
vrijdag, 24, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Twee Zweedse ouders zijn donderdag veroordeeld tot drie maanden cel omdat zij hun kind veganistisch eten gaven. De anderhalf jaar oude peuter werd in februari opgenomen in het ziekenhuis, zo meldt De Volkskrant vrijdag. Het meisje had allerlei levensbedreigende klachten en was volgens de artsen van het kinderziekenhuis in Gotenborg slechts enkele uren verwijderd van de dood.De vader van het kind verklaarde dat ze moest leven op moedermelk, kool, aardappelen, wortelen, rijst en fruit. "Al het andere is immers vergif, aldus de vader tegen de Zweedse krant Dagens Nyheter. De ouders dachten het tekort aan vitaminen te kunnen compenseren door "zonneschijn, lachen en knuffelen".Het meisje was ernstig ondervoed, had krampen, een kaakbreuk en een hersenbloeding. Ze woog krap zes kilo, de helft van wat normaal is voor een Zweeds kind van die leeftijd.Het gezin vermeed alle contact met de Zweedse overheidsdiensten, ze streefden naar een alternatief bestaan buiten de samenleving.Het meisje is inmiddels aangesterkt en woont momenteel bij een pleeggezin.
vrijdag, 24, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een 102-jarige bewoonster van een Frans verzorgingstehuis in Chézy-sur-Marne wordt ervan verdacht haar 92-jarige buurvrouw te hebben gedood. Het lichaam van het slachtoffer werd zaterdagavond gevonden, meldt AFP. Forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat de vrouw om het leven is gekomen door wurging en klappen op haar hoofd.De 102-jarige verdachte zou tegen een van de verzorgers hebben gezegd dat ze iemand had gedood. Ook gedroeg ze zich verward en gejaagd op het moment dat de overleden bewoonster werd gevonden. De vrouw is inmiddels overgebracht naar een psychiatrische instelling. Er worden tests gedaan om te kijken of de 102-jarige vrouw ontoerekeningsvatbaar is.
donderdag, 23, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een Amerikaanse man die gezocht wordt de politie van Torrington, in de staat Connecticut, heeft de agenten laten weten zichzelf aan te geven als het Facebookbericht met zijn opsporingsposter genoeg likes krijgt. De 29-jarige Jose Simms wordt gezocht omdat hij meerdere keren niet is op komen dagen bij de rechtbank. In totaal staan er zeven arrestatiebevelen uit tegen hem.Simms nam eerder deze week contact op met de politie en sprak af zichzelf aan te geven als er 15.000 likes op zijn poster kwamen. Het politiebureau ging akkoord en zette de actie op zijn Facebookpagina. In eerste instantie wilde de man zichzelf pas aangeven bij 20.000 likes, maar de agent die de 'onderhandeling' voerde kreeg dat aantal nog naar beneden.Inmiddels heeft de post genoeg likes behaald, maar de politie laat weten dat Simms nog niet gezien is op het bureau.
donderdag, 23, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
woensdag, 22, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een abdij in België gaat bier brouwen volgens een recept van minstens 220 jaar oud. Het verloren gewaande recept werd recentelijk gevonden in de archieven van het klooster. De abdij van Grimbergen werd eind achttiende eeuw platgebrand door Franse revolutionairen. Twee eeuwen lang werd gedacht dat de recepten voor het befaamde bier dat de abdij brouwde daarbij verloren waren gegaan.Recent werden echter de oorspronkelijke recepten, met de originele ingrediënten, gevonden in de archieven van de abdij. Sinds de twaalfde eeuw brouwden monniken al bier in de abdij. De boeken waarin ze hun methoden en ingrediënten hadden opgeschreven, bleken de brand te hebben overleefd. Nadat de boeken waren gevonden, moesten de teksten van de recepten nog worden vertaald voordat de hedendaagse monniken ermee aan de slag konden."We hadden de boeken met de oude recepten, maar het was allemaal in Latijn en Oudnederlands", aldus prior Karel Stautemas. "Toen die teksten eenmaal vertaald waren, hadden we opeens de recepten voor eeuwenoud bier in bezit."De abdij benadrukt dat het nieuw te brouwen bier zal afwijken van wat er in de middeleeuwen werd gedronken. "Middeleeuws bier was naar moderne maatstaven niet zo lekker, ook al veranderden ze om de tien jaar hun recept. We geven er onze eigen draai aan."
woensdag, 22, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een abdij in België gaat bier brouwen volgens een recept van minstens 220 jaar geleden. Het verloren gewaande recept werd recentelijk gevonden in de archieven van het klooster. De abdij van Grimbergen werd eind achttiende eeuw platgebrand door Franse revolutionairen. Twee eeuwen lang dacht men dat de recepten voor het befaamde bier dat de abij brouwde daarbij verloren waren gegaan.Recent werden echter de oorspronkelijke recepten, met de originele ingrediënten, gevonden in de archieven van de abdij. Sinds de twaalfde eeuw brouwden monniken al bier in de abdij en de boeken waarin ze hun methoden en ingrediënten opschreven, bleken de brand te hebben overleefd. Nadat de boeken werden gevonden, moesten de teksten van de recepten nog worden vertaald voordat de hedendaagse monniken aan de slag konden."We hadden de boeken met de oude recepten, maar het was allemaal in Oud-Latijn en Oudnederlands", aldus prior Karel Stautemas. "Toen die teksten eenmaal vertaald waren, hadden we opeens de recepten voor eeuwenoud bier in bezit."De abdij benadrukt dat het nieuw te brouwen bier zal afwijken van wat er in de Middeleeuwen werd gedronken. "Middeleeuws bier was naar moderne maatstaven niet zo lekker, ook al veranderden ze om de tien jaar hun recept. We geven er onze eigen draai aan."
woensdag, 22, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Meer dan 450.000 hardlopers hebben zich ingeschreven voor de marathon van Londen. De organisatie van het sportevenement meldt dat dit een nieuw wereldrecord voor een marathon is. Het aantal inschrijvingen is met 10,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Geïnteresseerden moesten zich uiterlijk begin deze maand aanmelden. Eind oktober wordt duidelijk wie mag meedoen aan de editie in 2020.Het is nog niet bekend hoeveel plekken er te vergeven zijn. Bij de editie van vorige maand startte een recordaantal deelnemers. Van de 45.549 personen bereikten er 40.273 de finish. De meeste aanmeldingen komen zoals gebruikelijk uit het Verenigd Koninkrijk. 56 procent van de Britse inschrijvers heeft nog nooit een marathon gelopen. Volgens de organisatie is het merendeel vrouw, net als in 2018 en 2019.De eerstvolgende editie van de marathon van Londen wordt gehouden op 26 april 2020.
dinsdag, 21, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een vestiging van fastfoodketen McDonald's in de gemeente Stadskanaal is op zoek naar een man die maandag een kraan heeft gestolen bij de vestiging. Dat schrijft McDonald's Stadskanaal op haar Facebookpagina. De man reed omstreeks 15.15 uur in een rode auto door de McDrive om vervolgens op een invalide parkeerplaats te parkeren. Hieropvolgend liep hij naar binnen om de kraan te demonteren en mee te nemen.McDonald's heeft beelden van de kraandief en geeft hem een laatste kans om de kraan terug te brengen. Zo niet, dan deelt de fastfoodketen de beelden met de politie, schrijft McDonald's Stadskanaal op Facebook.
maandag, 20, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
maandag, 20, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De Amerikaanse miljardair Robert F. Smith gaat de studieschuld van bijna vierhonderd studenten van Morehouse College aflossen. Hiermee hoopt hij te voorkomen dat ze in financiële problemen komen. Smith heeft zijn fortuin, dat door zakenblad Forbes op zo'n 5 miljard dollar wordt geschat, te danken aan investeringen in technologiebedrijven.De filantroop maakte zijn gulle geste bekend tijdens een toespraak voor de geslaagden van het jaar 2019 van Morehouse College, een school in Atlanta waar voornamelijk zwarte leerlingen naartoe gaan. Het overnemen van de studieschuld van de leerlingen kost de 56-jarige Smith naar schatting tussen de 10 en 40 miljoen dollar. Daarnaast deed hij een schenking van 1,5 miljoen dollar aan de onderwijsinstelling zelf.De miljardair stelt dat de leerlingen meer kans op succes zouden hebben als ze niet gebukt gingen onder de vaak torenhoge studieschuld. Het terugbetalen van leningen is een groot probleem voor veel Amerikaanse studenten.
maandag, 20, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De Amerikaanse miljardair Robert F. Smith gaat de studieschuld van bijna 400 studenten van Moorhouse College aflossen. Smith heeft zijn fortuin, dat door zakenblad Forbes op zo'n 5 miljard dollar wordt geschat, te danken aan investeringen in technologiebedrijven.De filantroop maakte zijn gulle geste bekend tijdens een toespraak voor de geslaagden van het jaar 2019 van Morehouse College, een school in Atlanta waar voornamelijk zwarte leerlingen naartoe gaan. Het overnemen van de studieschuld van de leerlingen kost de 56-jarige Smith naar schatting tussen de 10 en 40 miljoen dollar. Daarnaast deed hij een schenking van anderhalf miljoen dollar aan de school zelf.De miljardair stelde dat de leerlingen meer kans op succes zouden hebben als ze niet gebukt gingen onder de vaak torenhoge studieschuld. Het terugbetalen van leningen is een groot probleem voor veel Amerikaanse studenten.
maandag, 20, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De nieuwe burgemeester van de Filipijnse gemeente Araceli is vrijdag gekozen met het opgooien van een muntje. De autoriteiten hebben voor deze manier van besluitvorming gekozen, omdat de twee populairste kandidaten evenveel stemmen hadden gekregen. De stembusgang, die maandag plaatsvond, leverde geen duidelijke winnaar op. Zowel Sue Cudilla als Noel Beronio kreeg 3.495 stemmen, meldt AP.Beide kandidaten stemden in met het drie keer opgooien van een muntje. Cudilla koos voor de muntzijde van de munt en won daarmee de verkiezingen van de zittende burgemeester. Beronio werd in 2016 op dezelfde manier gekozen als burgemeester, nadat bleek hij bij de verkiezingen net zoveel stemmen had gekregen als een andere kandidaat.Araceli heeft volgens een telling uit 2015 bijna vijftienduizend inwoners. Het eiland ligt in de westelijke provincie Palawan.
vrijdag, 17, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een zeldzame Ferrari 288 GTO uit 1985 is maandag in de Duitse stad Düsseldorf ontvreemd tijdens een testrit. De auto met een waarde van twee miljoen euro is dinsdagavond weer terug gevonden, de dader is nog steeds spoorloos. De man had al wekenlang contact met de oldtimer-handelaar in Düsseldorf over de auto, en kwam op de eigenaar over als een vakkundige kenner. Tijdens een testrit door het naburige Neuss wilden ze weer van plaats wisselen, maar nadat de dealer was uitgestapt, snelde de man er vandoor.Dinsdagavond is de Ferrari teruggevonden in een garagebox in Grevenbroich, niet ver van Düsseldorf af. De Duitse politie heeft een foto van de dader verspreid die gemaakt is terwijl hij de auto inspecteert. De Ferrari 288 GTO is een extreem zeldzaam model, van de auto zijn er maar 272 exemplaren gemaakt. Deze specifieke auto, in de klassieke Italiaanse rosso corsa-kleur, was vroeger onder meer eigendom van voormalig Formule 1-coureur Eddie Irvine. De auto heeft 43.000 kilometer op de klok staan.Een Ferrari van dit type is zo exclusief, dat die niet doorverkocht kan worden zonder dat het opvalt. De eigenaar denkt dat de Ferrari op bestelling werd gestolen.
woensdag, 15, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Het schilderij 'Les Meules' geschilderd door de Fransman Claude Monet heeft bij een veiling van Sotheby's in New York dinsdag 98,8 miljoen euro opgebracht. Het is het hoogste bedrag ooit voor een Monet op een veiling. Op het doek is een zonovergoten landschap te zien. Het werd geschilderd in 1890. Vooraf werd 'Les Meules' op een waarde van ruim 50 miljoen euro geschat.De biedingsoorlog duurde meer dan acht minuten en trok minstens zes bieders. De winnende bieding werd door een vrouw geplaatst. Haar identiteit was niet direct duidelijk.
woensdag, 15, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een gouden achttiende-eeuwse munt heeft dinsdag bij een veiling 196.800 euro opgebracht. Volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein is dit het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor een munt is betaald. Het gaat om een buitengewoon zeldzame munt die in 1728 voor de Verenigde Oost-Indische (VOC) werd geslagen in een munthuis in Hoorn. Deze munten werden verscheept naar Nederlands-Indië, waar de VOC er goed aan kon verdienen. De munten waren daar twee keer zoveel waard.Van deze zogeheten ducaton zijn er enkele tienduizenden in zilver geslagen. Voor zover bekend zijn er maar een paar gouden exemplaren gemaakt, zegt veilingmeester Jacco Scheper van Heritage Auctions Europe, voorheen bekend als de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO). "De munten werden als nieuwjaarsgeschenk cadeau gedaan aan een burgemeester of een kapitein van de VOC", stelt Scheper.
dinsdag, 14, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een gouden munt uit 1728 heeft dinsdag bij een veiling 196.800 euro opgebracht. Volgens veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein is dit het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor een munt is betaald. Het gaat om een buitengewoon zeldzame munt die voor de Verenigde Oost-Indische (VOC) werd geslagen in een munthuis in Hoorn. Deze munten werden verscheept naar Nederlands-Indië, waar de VOC er goed aan kon verdienen omdat ze daar tweemaal zoveel waard waren.Van deze zogeheten ducaton zijn er enkele tienduizenden in zilver geslagen, maar van gouden exemplaren waren er maar een paar bekend, zegt Jacco Scheper, veilingmeester van Heritage Auctions Europe, voorheen bekend als de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO). "De munten werden als nieuwjaarsgeschenk cadeau gedaan aan een burgemeester of een kapitein van de VOC", stelt Scheper.
dinsdag, 14, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De bestuurder van een Amerikaanse onderzeeër heeft plastic aangetroffen op de bodem van de Grote Oceaan, terwijl hij bezig was met de diepste duik ooit. Het vaartuig was bijna 11 kilometer afgedaald in de oceaan, meldt de BBC maandag. De wereldrecordpogingen van zakenman Victor Vescovo vonden in de afgelopen weken plaats in de Marianentrog, een afgelegen kloof die wordt beschouwd als de diepste plek in een oceaan. Het nieuws is pas maandag naar buiten gebracht.Volgens The Five Deeps Expedition, de organisatie die de wereldrecordpogingen uitvoerde, is Vescovo maar liefst 10.928 meter afgedaald. Dat is 16 meter dieper dan het record uit 1960. Er vonden vanaf 28 april in totaal vijf duiken plaats. De laatste duik was op 7 mei. Op de eerste dag kwam de onderzeeër het diepst.Vescovo was die dag 248 minuten op de bodem van de Grote Oceaan, wat volgens The Five Deeps Expedition een record is voor een soloduik. In totaal was het vaartuig zo'n 15,5 uur voor onderzoek op de bodem van de Marianentrog.Het team meent vier nieuwe soorten van de vlokreeften te hebben ontdekt. Ook zijn diep in de oceaan andere dieren gezien. Op de bodem werden ook een plastic tas en snoepverpakkingen aangetroffen.Volgens de BBC zijn er vóór de duiken van Vescovo nog maar twee keer mensen op de diepste plek van Grote Oceaan geweest. Vescovo in de onderzeeër van The Five Deeps Expedition. (Foto: The Five Deeps Expedition)
maandag, 13, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Honderden exemplaren van een verloren gewaande paardenbloemensoort staan in een veld op Schiermonnikoog. Leden van de vereniging voor veldbiologie Herbarium Frisicum ontdekten de bloemen zaterdag bij toeval. Het gaat om de Taraxacum Euryphyllum, ook wel de bonte paardenbloem genoemd. De plantensoort werd vijftig jaar geleden voor het laatst aangetroffen op Texel. De leden van de veldbiologie-vereniging uit Wolvega kwamen de gele bloemen op de westkant van het eiland Schiermonnikoog tegen tijdens een zoektocht naar de groene moeraspaardenbloem.Karst Meijer van Herbarium Frisicum fietste zaterdag met zes mede-enthousiastelingen over het eiland toen hij het veld met bonte paardenbloemen tegenkwam. 'Er ging een schok door me heen', zegt hij tegen NU.nl 'De euforie was groot.' Botanist Meijer beschrijft met liefde de bijzondere bloem. 'Hij heeft mooie, verdeelde lobben, met veel zwarte vlekken op de bladeren en kleine bloemen.' De bonte paardenbloem is zeldzaam omdat hij een specifieke habitat nodig heeft: een ondergrond met brak water. 'Waarschijnlijk staan de bloemen er al een tijd, maar was het nog niemand opgevallen', zegt Meijer. Al vijf jaar brengt Meijer de moeraspaardenbloem in Friesland in kaart, om zo inzicht te krijgen in de veranderende leefomgeving van de bloem. Hij is al veertig jaar geïnteresseerd in de paardenbloem en de vondst van deze unieke soort stemt hem positief. 'Maar de paardenbloem in zijn algemeenheid gaat achteruit', zegt hij. 'Er zijn paardenbloemsoorten verdwenen die nog niet eens een naam hebben.'Het gebied op Schiermonnikoog waar de unieke paardenbloemensoort staat is in bezit van Natuurmonumenten. Meijer denkt dat de bloem daar dus nog wel even zal blijven groeien .
maandag, 13, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Piloot Myat Moe Aung heeft zondag een heldhaftige prestatie geleverd in Myanmar door een vliegtuig te landen terwijl het landingsgestel een technische storing had. De voorwielen konden niet worden uitgeklapt. De piloot wist het vliegtuig op de achterwielen te laten landen, voordat 'de neus' definitief naar beneden viel. Het toestel schuurde zo'n honderd meter over de landingsbaan, voordat het tot stilstand kwam.De passagiers zijn via een noodprocedure uit het vliegtuig geleid, terwijl uit de voorkant van het vliegtuig rook begon te komen. Het is onduidelijk hoeveel mensen er aan boord waren, volgens vliegtuigmaatschappij Myanmar National Airlines nemen er gemiddeld zo'n 96 tot 114 inzittenden plaats. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Voor de landing vloog Aung tot twee keer toe langs de luchtverkeerstoren zodat de luchtverkeersleiding kon controleren of het landingsgestel volledig was uitgeklapt. Toen dat niet zo bleek te zijn, vloog de piloot net zo lang door tot alle brandstof gebruikt was, om het gewicht van het vliegtuig te verminderen.Eerder deze week schoot een toestel van Biman Bangladesh Airlines nog van de landingsbaan af bij het neerzetten van het toestel. Daarbij vielen zeventien gewonden.
zondag, 12, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een Britse vrouw stond vrijdag voor een verrassing toen zij thuis haar net aangekochte brood onder de loep nam. De zak zat vol met de zogeheten kontjes of kapjes van het brood. Timea Ganji was van plan broodjes te smeren voor haar kinderen toen ze het ontdekte. "Niet leuk als je een half uur hebt om je kinderen naar school te brengen en geen tijd hebt om opnieuw naar de winkel te gaan", vindt de vrouw.Ze geeft aan dat ze niet eerder zag dat er alleen kontjes in de zak zaten, omdat het brood achter een gele verpakking verstopt zat. Volgens haar eten kinderen de uiteinden niet, omdat die "veel minder smaakvol" zijn. De verantwoordelijke Britse bakkerij Kingsmill onderzoekt hoe de productiefout heeft kunnen gebeuren. Ganji ontvangt daarnaast binnenkort een "normaal" brood.
zaterdag, 11, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een Britse vrouw stond vrijdag voor een verrassing toen zij thuis haar net aangekochte brood onder de loep nam. De zak zat vol met de zogeheten kapjes van het brood. Timea Ganji was van plan broodjes te smeren voor haar kinderen toen ze het ontdekte. "Niet leuk als je een half uur hebt om je kinderen naar school te brengen en geen tijd hebt om opnieuw naar de winkel te gaan", vindt de vrouw.De vrouw geeft aan dat ze niet eerder zag dat er alleen kapjes in de zak zaten, omdat het brood achter een gele verpakking verstopt zat. Volgens haar eten kinderen de uiteinden niet, omdat het "veel minder smaakvol is". De verantwoordelijke Britse bakkerij Kingsmill onderzoekt hoe het de productiefout heeft kunnen gebeuren. Ganji ontvangt daarnaast binnenkort een "normaal" brood.
zaterdag, 11, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De 82-jarige Ierse Eileen Macken ontmoette in april voor het eerst haar 103-jarige moeder Elizabeth, nadat ze als baby naar een weeshuis werd gebracht. Ze zocht al vanaf haar negentiende zonder succes. Donderdag deed ze haar verhaal in het radioprogramma Liveline. In 2018 deed Eilan een oproep in hetzelfde programma, waarna ze werd benaderd door een genealoog. Met resultaat: in december 2018 meldde de genealoog dat zij de moeder had gevonden en dat deze nog in leven was.In april zocht Eilan haar inmiddels in Schotland wonende moeder voor het eerst op. "Ik klopte op de deur en er deed een man open. Ik vertelde hem dat ik uit Ierland kwam en dat mijn moeder hier zou moeten zijn. Zij zat de krant te lezen. Toen ze mij zag sloeg ze haar armen om mij heen en liet ze mijn handen niet meer los. Ze was dolblij en ontroerd." Eilan vertrok na drie dagen, om haar bejaarde moeder niet verder te belasten. Elizabeth Macken wordt zaterdag 104 jaar oud.
vrijdag, 10, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een man in de Amerikaanse staat Wisconsin is deze week gearresteerd nadat hij bij het politiebureau in Shawano County zijn rugzak met daarin zakjes methamfetamine, ook wel bekend als (crystal) meth, wilde ophalen. Naast de zakjes meth vonden agenten ook nunchucks in de tas, wapens die gebruikt worden bij vechtsporten.De 31-jarige man zou de rugtas in een bibliotheek hebben vergeten. Volgens hem is de drugs van zijn ex-vriendin en droeg hij de wapens om zichzelf tegen haar te verdedigen. Desalniettemin is hij gearresteerd voor het bezitten van harddrugs
vrijdag, 10, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een man in de Amerikaanse staat Wisconsin is deze week gearresteerd nadat hij bij het politiebureau in Shawano County zijn rugzak met daarin zakjes methamfetamine, ook wel bekend als (crystal) meth, wilde ophalen. Naast de zakjes meth vonden agenten ook nunchucks in de tas, wapens die gebruikt worden bij vechtsporten.De 31-jarige man zou de rugtas in een bibliotheek hebben vergeten. Volgens hem is de drugs van zijn ex-vriendin en droeg hij de wapens om zichzelf tegen haar te verdedigen. Desalniettemin is hij gearresteerd voor het bezitten van harddrugs
donderdag, 9, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De beheerder van het Görlitzer Park in Berlijn heeft een controversiële oplossing gevonden om overlast door drugdealers te beperken: speciale zones waarin zij hun waren mogen verkopen. Het park ligt in het trendy zuidelijke district Kreuzberg. Er zijn in de afgelopen jaren steeds meer drugdealers actief geworden in het park. Omwonenden zeggen dat zij hun kinderen en huisdieren niet meer los durven te laten lopen, schrijft The Guardian.Nadat herhaaldelijke pogingen door de politie om het Görlitzer Park schoon te vegen geen resultaat opleverden, besloot parkbeheerder Cengiz Demirci een aantal 'dealplekken' te markeren met roze spuitbusverf op de grond. Volgens Demirci moet dit voorkomen dat andere bezoekers worden geïntimideerd door groepen dealers die bij de ingangen van het park samenscholen, zei hij tegen de lokale radiozender RBB.De parkbeheerder stelt dat het een puur praktische oplossing is, die niet betekent dat het verkopen van narcotica opeens legaal is. Demirci zou nog liever zien dat de autoriteiten de drugdealers werkvergunningen verschaffen, omdat de meesten van hen asielzoekers zouden zijn die "meteen zouden stoppen met wat ze nu aan het doen zijn" als ze een gewone baan kunnen gaan zoeken. Die autoriteiten zien het besluit van Demirci met afkeuring aan. Politiebond GdP zegt dat er geen 'dealzones' nodig zijn, maar wel een constante aanwezigheid van de politie in het park en strengere straffen voor drugdealers.Marlene Mortler, commissaris voor verdovende middelen van het Duitse ministerie van Gezondheid, zei tegen de Funke Mediengruppe: "Als dit waar is, dan markeert het de overgave van onze grondwettelijke staat. We moeten dealers geen vergunning geven om te dealen."
donderdag, 9, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De Australische Reservebank heeft bij de introductie van het nieuwe biljet van 50 Australische dollar 46 miljoen bankbiljetten in omloop gebracht die een spelfout blijken te bevatten. De fout werd deze week gevonden door medewerkers van een Australische radioshow.Op het gele briefje van 50 prijkt een afbeelding van Edith Cowan, het eerste vrouwelijke parlementslid van het land. Een gazon op de achtergrond bestaat uit microscopische tekstregels uit haar eerste toespraak in het parlement. Het woord 'responsibility' (verantwoordelijkheid) is geschreven als 'responsibilty'. De biljetten zijn inmiddels meer dan een half jaar in omloop. De Australische Reservebank heeft laten weten dat de fout zal worden hersteld in toekomstige drukken van het bankbiljet.
donderdag, 9, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een Rus die de noordelijkste bank ter wereld op Spitsbergen overviel, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien maanden. De 29-jarige Maksim Popov pleegde voor zover bekend de eerste bankoverval in de geschiedenis van de Noorse eilandengroep, meldt de BBC. De Rus viel in december vorig jaar de bank binnen in de plaats Longyearbyen. Hij nam daar zo'n 70.000 Noorse kroon (bijna 8.000 euro) mee. Hij moet zijn straf nu uitzitten op het Noorse vasteland, omdat Spitsbergen geen gevangenis heeft.De lokale politiechef zegt tegen de Britse omroep dat Popov alleen is veroordeeld omdat hij dreigde met een wapen. Het zou hem niet om het geld te doen zijn geweest. Zo lijkt de man geen plan te hebben gehad om het eiland te ontvluchten. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat de Rus naar Spitsbergen was gegaan omdat hij meende daar makkelijk een vuurwapen te kunnen bemachtigen. Hij zou eerst van plan zijn geweest zich van het leven te beroven, maar deed dat uiteindelijk niet.Popov wilde volgens de autoriteiten ook niet terug naar zijn thuisland, en besloot zich te laten arresteren. Dat gebeurde na de overval in de buurt van de bank. Het is niet duidelijk waarom de man niet terug wilde gaan naar Rusland.
woensdag, 8, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een Franse basisschool met teruglopende leerlingenaantallen heeft er in één klap vijftien nieuwe leerlingen bij gekregen. Ouders die vreesden dat een klas zou sluiten, hebben vijftien schapen laten inschrijven. De ludieke actie volgde, nadat de school in Crêts en Belledonne, een dorp dat ligt aan de voet van de Alpen, aankondigde dat een van de elf klassen dicht moest, omdat het aantal leerlingen was gedaald van 266 naar 261.Een lokale herder kwam dinsdag met vijftig schapen op de proppen. Vijftien dieren konden worden ingeschreven, omdat alleen die in het bezit waren van een officieel geboortecertificaat. "Nu hoeven we geen klassen meer te sluiten", zei een van de ouders achter het initiatief glimlachend tegen AFP. De actie is behalve ludiek, ook een sneer naar de Franse onderwijsautoriteit.De basisschoolkinderen zullen nog wel even moeten wennen aan hun nieuwe medeleerlingen, die onder andere luisteren naar de namen Baa-bete, Saute-Mouton en Shaun.
woensdag, 8, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een meter lange steenkern van het Engelse monument Stonehenge is na zestig jaar vermist te zijn geweest teruggebracht. De zonen van de 89-jarige voormalig bouwvakker Robbert Philips brachten het stuk begin mei terug naar de English Heritage, het orgaan dat het monument beheert. Dat maakte English Heritage woensdagochtend bekend. De bouwvakker vond de steenkern toen hij meewerkte aan archeologische opgravingen in 1958 en heeft het toen meegenomen.Tijdens de opgravingen werd een groep van twee staande stenen met een derde aan de bovenkant omhoog getild. Daarbij werden scheuren ontdekt, waarna er drie gaten geboord werden, waar metalen staven in werden gestoken om de steen te versterken. Het was een van die dunne kegels die de heer Philips bewaarde. Waar de andere twee kegels zijn is nog niet bekend. De Stonehenge is een monument uit de jonge steentijd en ligt in het Engelse graafschap Wiltshire. Het bestaat uit een aarden wal waarin cirkelvormig grote staande stenen staan.De bouw van het monument dateert vermoedelijk uit het jaar 2300 voor Christus. Sinds 1986 staat het monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
woensdag, 8, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Agenten in Florida deden maandag een wel heel bijzondere vondst bij een controle van een automobiliste. Een vrouw haalde voor het oog van de nietsvermoedende agenten een babyalligator uit haar broek. De agenten hadden de vrouw gevraagd of ze "nog iets anders in de auto had verstopt". Vlak daarvoor waren er 41 schildpadden uit haar auto gehaald. Zij toonde vervolgens het levende dier.Het is niet duidelijk of de vrouw is aangehouden, maar de Amerikaanse autoriteit voor vissen en dieren in het wild onderzoekt de zaak.
woensdag, 8, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Agenten in Florida hadden maandag in Florida een wel heel bijzondere vondst bij een autocontrole. Daar haalde een vrouw voor het oog van de nietsvermoedende agenten een baby alligator uit haar broek. De vrouw was gevraagd of ze "nog iets anders in de auto verstopte", nadat 41 schildpadden uit haar auto waren gehaald. Daarop reageerde zij door het levende dier te tonen.Het is niet duidelijk of de vrouw is aangehouden, maar de Amerikaanse autoriteit voor vissen en dieren in het wild onderzoekt de zaak.
woensdag, 8, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een duif is eerder dit jaar geflitst in de Duitse stad Bocholt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het dier vloog 45 kilometer per uur, waardoor hij de flitspaal wist te activeren. Op de bewuste weg geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, zo laten de autoriteiten van de stad deze week weten. "Met een aftrek van 3 kilometer per uur blijft een te hoge snelheid van 12 kilometer per uur staan", aldus de stad in een bericht. "Het is nog onduidelijk of de vogel de boete van 25 euro wil betalen." De gemeente laat weten dat mogelijke getuigen zich niet hoeven te melden. Er wordt verder geen onderzoek gestart, zo grapt Bocholt.
dinsdag, 7, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een Mongolisch echtpaar is overleden aan de gevolgen van builenpest na het eten van de ongekookte nieren van een dode marmot. Door het incident is een quarantaine van zes dagen voor de hele regio afgekondigd. Door de maatregel kan ook een handvol toeristen die de westelijke provincie Bayan-Ulgii bezochten niet weg, meldt de Britse krant The Guardian. Er zijn geen andere gevallen van builenpest bekend, maar de lokale overheid wil geen enkel risico nemen. Het gaat om een gebied in het westen van het land, aan de grens met Rusland en China. Voor zover bekend zitten er geen Nederlanders in het gebied nu. Het echtpaar maakte deel uit van de Kazachse minderheid in het land. Veel inwoners geloven dat het eten van organen van marmotten goed is voor de gezondheid. De Mongolische autoriteiten hebben al vaker gewaarschuwd dat dit niet het geval is; het eten van rauw marmottenvlees kan de pestbacterie overdragen op mensen. Hierdoor zijn de afgelopen jaren al meerdere inwoners overleden.De builenpest of 'Zwarte Dood' zorgde er in de Middeleeuwen voor dat miljoenen mensen stierven in Europa, Azië en het Midden-Oosten. Als de patiënt snel een antibioticakuur krijgt, is de ziekte goed te behandelen. Maar als er niet wordt ingegrepen, kan de pest binnen enkele dagen fataal zijn.
dinsdag, 7, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een 34-jarige man die vrijdagavond met zijn auto was gecrasht in het Zeeuwse Borssele, is zaterdagochtend aangehouden in het ruim 33 kilometer zuidelijker gelegen Axel. Hij was te voet en vertelde de agenten dat hij "al lange tijd lopend onderweg was naar zijn woonplaats Wachtebeke in België", aldus de politie. Kort voor zijn crash, vrijdag rond 22.30 uur, was de automobilist al aangehouden nabij de Westerscheldetunnel bij 's-Heerenhoek omdat hij nogal slingerde.Op het politiebureau in Goes werd geconstateerd dat de man onder invloed van cannabis was. Met een proces-verbaal en een rijverbod van 24 uur werd hij weggestuurd. Bij zijn tweede aanhouding, rond 8.30 uur op zaterdag, gaf de man het auto-ongeluk toe. Waar hij het voertuig had achtergelaten, kon hij zich niet herinneren. Ook zijn richtingsgevoel had hem in de steek gelaten. Hoewel hij nog eens zo'n 16 kilometer zuidelijker had moeten lopen om zijn woonplaats te bereiken, koerste hij op dat moment oostwaarts, richting het Zeeuwse Hulst.Omdat hij nogal verward overkwam, heeft een arts hem onderzocht. Hij zit vast op het politiebureau van Terneuzen. De man is aangehouden voor het verlaten van zijn voertuig na een ongeval. 4,9 gram hennep die na fouillering bij hem werd aangetroffen, is in beslag genomen.
zaterdag, 4, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een 34-jarige man die vrijdagavond met zijn auto was gecrasht in het Zeeuwse Borssele, is zaterdagochtend aangehouden in het ruim 33 kilometer zuidelijker gelegen Axel. Hij was te voet en vertelde de agenten dat hij "al lange tijd lopend onderweg was naar zijn woonplaats Wachtebeke in België", aldus de politie Kort voor zijn crash, rond 22.30 uur 's avonds, was de automobilist al aangehouden nabij de Westerscheldetunnel bij 's-Heerenhoek omdat hij nogal slingerde.Op het politiebureau in Goes werd geconstateerd dat de man onder invloed was van cannabis. Met een proces-verbaal en een rijverbod van 24 uur werd hij weggestuurd. Bij zijn tweede aanhouding, rond 08.30 uur op zaterdag, gaf de man het auto-ongeluk toe. Waar hij het voertuig had achtergelaten kon hij zich niet herinneren. Ook zijn richtingsgevoel had hem in de steek gelaten. Hoewel hij nog eens zo'n 16 kilometer zuidelijker had moeten lopen om zijn woonplaats te bereiken, koerste hij op dat moment oostwaarts, richting het Zeeuwse Hulst.Omdat hij nogal warrig overkwam, heeft een arts hem onderzocht. Hij zit vast op het politiebureau van Terneuzen. De man is aangehouden voor het verlaten van zijn voertuig na een ongeval. 4,9 gram hennep die na fouillering bij hem werd aangetroffen, is in beslag genomen.
zaterdag, 4, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De Amerikaanse stad Minneapolis betaalt omgerekend bijna 18 miljoen euro smartengeld aan de familie van een vrouw die door een politieman werd doodgeschoten. De agent, Mohamed Noor, is drie dagen geleden veroordeeld voor moord en hoort volgende maand zijn straf. Op 15 juli 2017 werd de veertigjarige Justine Ruszczyk Damond bij haar huis doodgeschoten, even nadat ze alarm had geslagen bij de politie. Ze dacht dat er iemand seksueel werd aangevallen in een steeg naast haar woning.Een van de twee politiemensen die in een patrouillewagen bij de woning arriveerden, schoot op de vrouw. Hij verklaarde dat hij dacht dat zijn partner door de vrouw zou worden beschoten toen deze de auto benaderde. Damond was echter ongewapend.
zaterdag, 4, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn de belangrijke verkiezingen voor Miss USA, Miss Amerika en Miss Teen USA gewonnen door drie vrouwen met een donkere huidskleur, zo meldt The Washington Post vrijdag. Advocaat Cheslie Kryst pakte vrijdag de winst in de Miss USA-verkiezing, nadat Nia Franklin al was gekroond tot Miss America 2019 en Kaleigh Garris Miss Teen USA geworden was.De overwinning van Franklin was extra bijzonder, aangezien zij de eerste winnares van de Miss America-verkiezing is die geen foto in badpak liet maken. De overwinning leverde haar 50.000 dollar (bijna 45.000 euro) op. Van de drie verkiezingen is de Miss America-verkiezing de oudste. De wedstrijd stamt uit 1921, maar was tot 1941 alleen toegankelijk voor vrouwen met een lichte huidskleur. In 1983 werd Vanessa Williams de eerste donkere vrouw die de wedstrijd won.
zaterdag, 4, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn de belangrijke missverkiezingen voor Miss USA, Miss Teen USA en Miss Amerika gewonnen door drie donkere vrouwen. Dat meldt The Washington Post vrijdag. Advocaat Cheslie Kryst pakte vrijdag de winst in de Miss USA-verkiezing, nadat Nia Franklin al was gekroond tot Miss America 2019 en Kaleigh Garris Miss Teen USA geworden was.De overwinning van Franklin was extra bijzonder, aangezien zij de eerste winnares in de Miss America-verkiezing die geen foto in badpak liet maken. De overwinning leverde haar 50.000 dollar op. Van alle drie verkiezingen is de Miss America-verkiezing het oudste. De wedstrijd stamt uit 1921, maar was tot 1941 alleen toegankelijk voor vrouwen met een lichte huidskleur. In 1983 werd Vanessa Williams de eerste donkere vrouw die de wedstrijd won.
zaterdag, 4, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn de belangrijke missverkiezingen voor Miss USA, Miss Teen USA en Miss Amerika gewonnen door drie donkere vrouwen. Dat meldt The Washington Post vrijdag. Advocaat Cheslie Kryst pakte vrijdag de winst in de Miss USA-verkiezing, nadat Nia Franklin al was gekroond tot Miss America 2019 en Kaleigh Garris Miss Teen USA geworden was.De overwinning van Franklin was extra bijzonder, aangezien zij de eerste winnares in de Miss America-verkiezing die geen foto in badpak liet maken. De overwinning leverde haar 50.000 dollar op. Van alle drie verkiezingen is de Miss America-verkiezing het oudste. De wedstrijd stamt uit 1921, maar was tot 1941 alleen toegankelijk voor vrouwen met een lichte huidskleur. In 1983 werd Vanessa Williams de eerste donkere vrouw die de wedstrijd won.
zaterdag, 4, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De Amerikaanse stad Minneapolis betaalt omgerekend bijna 18 miljoen euro smartengeld aan de familie van een vrouw die door een politieman, Mohamed Noor, werd doodgeschoten. Hij is drie dagen geleden veroordeeld voor moord en hoort volgende maand zijn straf. Op 15 juli 2017 werd de 40-jarige Justine Ruszczyk Damond bij haar huis doodgeschoten even nadat ze alarm had geslagen bij de politie. Ze dacht er in een steeg naast haar woning iemand seksueel werd aangevallen.Een van de twee politiemensen die in een patrouillewagen bij de woning arriveerden, schoot op de vrouw. Hij verklaarde dat hij dacht dat zijn partner door de vrouw zou worden beschoten toen deze de auto benaderde. Damond was echter ongewapend.
vrijdag, 3, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De Amerikaanse stad Minneapolis betaalt omgerekend bijna 18 miljoen euro smartengeld aan de familie van een vrouw die door een politieman werd doodgeschoten. De politieman is drie dagen geleden veroordeeld voor moord en hoort volgende maand zijn straf. Op 15 juli 2017 werd de 40-jarige Justine Ruszczyk Damond bij haar huis doodgeschoten even nadat ze alarm had geslagen bij de politie. Ze dacht er in een steeg naast haar woning iemand seksueel werd aangevallen.Een van de twee politiemensen die in een patrouillewagen bij de woning arriveerden, schoot op de vrouw. Hij verklaarde dat hij dacht dat zijn partner door de vrouw zou worden beschoten toen deze de auto benaderde. Damond was echter ongewapend.
vrijdag, 3, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Vrijwilligers hebben tijdens een opruimactie op de Mount Everest vier lichamen gevonden. In 45 dagen tijd willen veertien klimmers tienduizend kilo afval opruimen, na twee weken staat de teller op ruim drieduizend kilo. Voormalig voorzitter Ang Tshering Sherpa van de Nepal Mountaineering Association (NMA) kijkt niet raar op dat de groep op lichamen stuitte. Volgens haar zorgt de opwarming van de aarde ervoor dat meer en meer lichamen tevoorschijn komen nu de sneeuw smelt.De hoogste berg ter wereld ligt bezaaid met blikjes, flesjes, plastic en meer, achtergelaten door klimmers die de 8488 meter hoge top proberen te bereiken. Ruim tweehonderd van hen overleden al sinds 1922 toen de eerste slachtoffers werden geregistreerd. De vrijwilligers krijgen hulp van een militaire helikopter om het afval naar beneden te brengen. He team bereikte zondag het Nepalese basiskamp, gelegen op 5,3 kilometer hoogte, maar zet de opruimoperatie ook op grotere hoogtes voort.Sinds 2011 probeert de Nepalese regering de hoeveelheid afval op de berg te laten afnemen, maar de toenemende stroom klimmers maakt het realiseren van dat doel lastig. Vanaf 2014 moeten klimmers borg betalen, die zij terugkrijgen wanneer ze met tenminste acht kilo afval afdalen.
vrijdag, 3, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een toerist op Hawaï heeft een val van ruim 20 meter in de krater van een actieve vulkaan ternauwernood overleefd. De man, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, bezocht de Kilauea, een van de actiefste vulkanen op aarde. Hij klom volgens The New York Times over een metalen hek om beter zicht te krijgen, waarna hij over de rand van de krater viel.Hij stortte ruim 20 meter naar beneden en kwam op een richel terecht, wat hem ervan weerhield dat hij in de lava belandde. Na enkele uren werd hij gevonden door medewerkers van het nationale park waar de vulkaan zich bevindt. Reddingswerkers konden de man met touwen, een brancard en een helikopter omhoog halen. Volgens de parkwachter is de man zwaargewond, al is niet bekendgemaakt wat hem precies mankeert. Hij is opgenomen in het ziekenhuis."Bezoekers moeten nooit veiligheidsbarrières negeren, zeker niet in de buurt van gevaarlijke kliffen", benadrukte hoofdparkwachter John Broward. In oktober 2017 overleed een bezoeker na een val op dezelfde locatie.De Kilauea heeft de status van 'zeer actieve vulkaan', al barst hij op dit moment niet uit. Vorig jaar zorgde een serie van uitbarstingen voor grote schade en vele slachtoffers op het eiland.
vrijdag, 3, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een toerist op Hawaï heeft een val van ruim twintig meter in de krater van een actieve vulkaan ternauwernood overleefd. De man, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, bezocht de Kilauea, een van de meest actieve vulkanen op aarde. Hij klom volgens The New York Times over een metalen hek om beter zicht te krijgen, waarna hij over de rand van de krater viel.Hij stortte ruim twintig meter naar beneden en kwam op een richel terecht, die hem ervan weerhield in het lava te belanden. Na enkele uren werd hij gevonden door medewerkers van het nationale park waar de vulkaan zich bevindt. Reddingswerkers konden de man met touwen, een strooisel en een helikopter omhoog halen. Volgens de parkwachter is de man zwaargewond, al is niet bekend gemaakt wat hem precies mankeert. Hij is opgenomen in het ziekenhuis."Bezoekers moeten nooit veiligheidsbarrières negeren, zeker niet in de buurt van gevaarlijke kliffen", benadrukte hoofdparkwachter John Broward. In oktober 2017 overleed een bezoeker na een val op dezelfde locatie.De Kilauea heeft de status van "zeer actieve vulkaan", al barst hij op dit moment niet uit. Vorig zorgde een serie van uitbarstingen voor grote schade en vele slachtoffers op het eiland.
vrijdag, 3, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een drugspakket ter waarde van 10 miljoen Australische dollar (ruim 6 miljoen euro) is per ongeluk bij een bejaard echtpaar in het Australische Werribee terechtgekomen. In het pakket zat ruim 20 kilo methamfetamine, ook wel bekend als (crystal) meth. Het duo belde meteen de politie nadat zij de zakken met wit poeder zagen.Agenten stelden een onderzoek in en vielen later een woning in het nabijgelegen Bundoora binnen, waar nog eens 20 kilo meth werd gevonden. De totale waarde van alle gevonden drugs is zo'n 13 miljoen euro. Een 21-jarige man is aangeklaagd voor het importeren van de drugs. Volgens agenten zijn zeker 800.000 zakjes crystal meth onderschept door de vondst.
donderdag, 2, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Sinds woensdag bestaat Sesamstraat permanent als daadwerkelijke straat in New York. De weg tussen West 63rd Street en Broadway staat nu officieel op de kaart als Sesame Street. Bill de Blasio, de burgemeester van New York, onthulde het nieuwe straatnaambord. Met de ceremonie wordt gevierd dat het populaire kinderprogramma vijftig jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden. Op 10 november 1969 was de eerste aflevering op de Amerikaanse televisie te zien.In 2009, bij het veertigjarige jubileum van het programma, werd een straat in New York al tijdelijk Sesame Street genoemd. Nu is de naamsverandering blijvend. Sinds 1976 is ook de Nederlandse versie van het programma op tv te zien. Sindsdien zijn vele generaties opgegroeid met de avonturen van onder anderen Tommie, Pino, Ieniemienie, Bert en Ernie, Oscar, Elmo, Grover en Koekiemonster.
donderdag, 2, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Sinds woensdag bestaat Sesamstraat permanent als daadwerkelijke straat in New York. De weg tussen West 63rd Street en Broadway staat nu officieel op de kaart als Sesame Street. Bill de Blasio, de burgemeester van New York, onthulde het nieuwe straatnaambord.Met de ceremonie wordt gevierd dat het populaire kinderprogramma vijftig jaar geleden voor het eerst werd uitgezonden. Op 10 november 1969 was de eerste aflevering op de Amerikaanse televisie te zien. In 2009 werd voor het veertigste jubileum van het programma ook al tijdelijk een straat in New York Sesame Street genoemd. Nu is de naamsverandering echter blijvend.Sinds 1976 is ook de Nederlandse versie van het programma te zien op tv. Sindsdien zijn vele generaties opgegroeid met de avonturen van onder meer Tommie, Pino, Inieminie, Bert en Ernie, Oscar, Elmo, Grover en Koekiemonster.
donderdag, 2, mei, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een man heeft op klaarlichte dag een beeldhouwwerk ter waarde van 16.000 dollar (ruim 14.000 euro) gestolen uit een kunstgalerie in New York. De man liep volgens CNN donderdagmiddag naar binnen bij Galeries Bartoux, dat zich tegenover Central Park bevindt.Op camerabeelden is te zien dat de man het beeldhouwwerk simpelweg oppakt en vervolgens kalm het gebouw weer uitloopt, zonder dat iemand hem tegenhoudt. De man is inmiddels gearresteerd en aangeklaagd voor diefstal, meldt de politie van New York middels een persbericht.Het gestolen beeld stelt een kleinere, gouden versie van een winkelwagen voor, met daarin zilveren flessen. Het kunstwerk werd gemaakt door de Franse kunstenaar Fred Allard.De galerie heeft in een verklaring laten weten dat ten tijde van de diefstal, de beveiliger van dienst elders in de zaal een installatie aan het repareren was. De dief was volgens de kunsthal "op het juiste moment op de juiste plaats, of eigenlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats".
zondag, 28, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een man heeft op klaarlichte dag een beeldhouwwerk ter waarde van 16.000 dollar (ruim 14.000 euro) gestolen uit een kunstgalerie in New York. De onbekende man liep volgens CNN donderdagmiddag naar binnen bij Galeries Bartoux, dat zich tegenover Central Park bevindt.Op camerabeelden is te zien dat de man het beeldhouwwerk simpelweg oppakt en vervolgens kalm het gebouw weer uitloopt, zonder dat iemand hem tegenhoudt. Het gestolen beeld stelt een kleinere, gouden versie van een winkelwagen voor, met daarin zilveren flessen. Het kunstwerk werd gemaakt door de Franse kunstenaar Fred Allard.De politie van New York liet zaterdag weten dat de identiteit van de man nog niet is achterhaald en dat er daarom nog geen arrestaties zijn verricht. De dader is voorlopig spoorloos verdwenen.De galerie heeft in een verklaring laten weten dat ten tijde van de diefstal, de beveiliger van dienst elders in de zaal een installatie aan het repareren was. De dief was volgens de kunsthal "op het juiste moment op de juiste plaats, of eigenlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats".
zondag, 28, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
zaterdag, 27, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een 49-jarige Tilburger is woensdag in zijn woonplaats aangehouden door de politie omdat hij een vrouw haar eigen gestolen fiets aanbood. De 22-jarige vrouw uit Tilburg had aangifte gedaan van haar dinsdagavond gestolen fiets, en zocht op Marktplaats naar een ander rijwiel. Een geschikte fiets werd te koop aangeboden, maar de adverteerder meldde dat die net verkocht was.Hij had wel een mooie damesfiets met zeven versnellingen beschikbaar, en stuurde de vrouw twee foto's. Het bleek om haar eigen fiets te gaan. Ze vroeg zijn adres en schakelde vervolgens de politie in. Agenten troffen in de woning van de man het rijwiel aan. Hij verklaarde dat hij de fiets had "ingeruild".
donderdag, 25, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
dinsdag, 23, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
dinsdag, 23, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
dinsdag, 23, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
maandag, 22, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
maandag, 22, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche van andermans huis gehaald in Schiedam. Agenten kwamen ter plaatse na een melding dat een onbekend persoon voor een woning stond en niet weg wilde gaan. Op het moment dat de agenten aankwamen, bleek de man de woning binnen te zijn gegaan. Hij was dus al onder de douche gaan staan.Nadat de agenten de man het huis uit hadden gehaald, besloten ze hem naar zijn eigen woning te brengen.
maandag, 22, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche van andermans huis gehaald in Schiedam. Agenten kwamen ter plaatse na een melding dat een onbekend persoon voor een woning stond en niet weg wilde gaan. Op het moment dat de agenten aankwamen, bleek de man de woning binnen te zijn gegaan. Hij was dus al onder de douche gaan staan.Nadat de agenten de man het huis uit hadden gehaald, besloten ze hem naar zijn eigen woning te brengen.
maandag, 22, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een man uit Japan heeft naar verluidt als eerste visueel beperkte persoon ooit de Stille Oceaan overgezeild. Hij kwam zaterdagochtend aan in de haven van Fukushima. De 52-jarige Mitsuhiro Iwamoto vetrok op 14 februari in Californië samen met een Amerikaanse navigator die hem aanwijzingen gaf over de windrichting, route en mogelijke gevaren.Volgens de Japanse blindzeilvereniging is Iwamoto de eerste blinde persoon die de tocht heeft voltooid. De Japanner zeilde de afgelopen twee maanden 14.000 kilometer. Bij aankomst in Japan zei hij tegen lokale journalisten dat zijn droom is uitgekomen. "Ik ben de gelukkigste persoon op aarde", voegde hij eraan toe. In 2013 deed Iwamoto ook al een poging de Stille Oceaan over te steken, maar dit mislukte. Zijn zeilboot kwam destijds in botsing met een walvis en zonk. De man werd vervolgens gered door het Japanse leger.Op zijn website schrijft hij dat deze reis "niet alleen voor zichzelf heeft gemaakt, maar ook om te laten zien aan de wereld dat alles mogelijk is wanneer mensen samenkomen".Met de zeiltocht heeft de Japanner geld ingezameld voor goede doelen en voor onderzoek naar ziektes die blindheid veroorzaken. Iwamoto verloor zelf op zestienjarige leeftijd zijn gezichtsvermogen.
zaterdag, 20, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Een gigantische 'betonberg' blokkeert drie gedeeltes van het riool onder het centrum van Londen. De hoop weegt 105 ton, evenveel als twintig olifanten (105 ton), meldt de BBC donderdag. De massa, die zich uitstrekt over een lengte van ongeveer honderd meter, zou zijn veroorzaakt door mensen die beton in de riolen stortten.Alex Saunders, baas van het Londense waterbeheerbedrijf Thames Water, zei dat de betonberg de grootste is die het bedrijf ooit in het riool heeft aangetroffen. "Normaal gesproken worden verstoppingen veroorzaakt door vet, olie en vochtige doekjes, maar helaas is het dit keer keihard beton." De berg zit volgens Saunders vast aan de muren van het riool dat stamt uit de Victoriaanse tijd (negentiende eeuw). Het bedrijf zal moeten gaan bikken om de berg weg te krijgen. Met behulp van drilboren en hogedrukstralen moet de klus geklaard gaan worden.Thames Water schat dat het werk twee maanden gaat duren en ongeveer 150.000 pond (174.000 euro's) gaat kosten Het is niet de eerste keer dat het Londense riool vol zit met een berg afval. In 2017 moest een enorme vette klont bestaande uit natte doekjes, condooms en olie verwijderd worden. Die hoop woog 130 ton en het kostte veel mankracht en machinerie om alles op te ruimen.In 2013 trof Thames Water een berg vet aan met een gewicht van vijftien ton in het Londense rioleringssysteem.
donderdag, 18, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 217 kilo gedroogde haaienvinnen in beslaggenomen. De partij is eind februari 2019 onderschept door de douane op Schiphol. Dat heeft de betrokken Rijksdienst RVO woensdag bekendgemaakt. Een woordvoerder spreekt van een "unieke vondst". Niet vaak werd zo'n grote partij onderschept. Na onderzoek bleek dat de haaienvinnen afkomstig zijn van de haaiensoorten de zijdehaai en de grote hamerhaai. Dit zijn beschermde diersoorten die voorkomen op de zogenaamde CITES-lijst. Handel in deze soorten mag alleen met geldige extra vergunning. De zending was afkomstig uit Cuba en bestemd voor een bedrijf in de voedselindustrie in Hongkong. De Nederlandse overheid heeft de zaak gemeld in Cuba, dat meteen een zaak is gestart tegen de exporteurs en de vissers die de haaienvinnen hebben geleverd.De 217 kilo gedroogde haaienvinnen is in beslag genomen. Wat de RVO gaat doen met de duizenden vinnen, is nog niet bekend.
woensdag, 17, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
woensdag, 17, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De gemeente Den Bosch wil graag de overlast aanpakken die konijnen veroorzaken op de Maasboulevard in de stad. Maar omdat de dieren zich momenteel aan het voortplanten zijn, is dat wettelijk niet toegestaan. De gemeente is bij wet verplicht om de dieren ongestoord te laten tijdens paringstijd, meldt een woordvoerder van de gemeente in een interview met Omroep Brabant.Op de boulevard leven veel konijnen die schade veroorzaken. De knaagdieren graven zich onder het straatwerk door, waardoor klinkers wegzakken en er gevaarlijke situaties voor het verkeer ontstaan. Ook graven de konijnen alle aarde onder planten weg om daar hun holen te maken. Gemeente wil geurpalen en ruw gras plaatsen De gemeente heeft een plan ontwikkeld om de konijnen naar een ander gebied langs de Maas te leiden. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt met het plaatsen van kokers met een geur waar wilde dieren niet goed tegen kunnen.Ook wil de gemeenten planten vervangen voor ruw gras, wat het voor de dieren minder aantrekkelijk maakt om hun holen onder de Maasboulevard te graven. 'Jonkies sterven als ouders uit hol worden verdreven' Maar het plan moet een half jaar worden uitgesteld, omdat de dieren nu flink aan het paren zijn, meldt projectleider Klaas Terwisscha. Den Bosch kan nu pas op z'n vroegst in september beginnen met de aanpak van de overlast."De jonkies kunnen achterblijven in een hol en doodgaan als hun ouders niet terugkomen", aldus Terwisscha. De kans is overigens vrij groot dat de overlast de komende maanden alleen maar zal toenemen door de aanwas van nieuwe konijnen. "Maar ik moet ook aan de wet voldoen", aldus Terwisscha.
maandag, 15, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De gemeente Den Bosch wil graag de overlast aanpakken die konijnen veroorzaken op de Maasboulevard in de stad. Maar omdat de dieren zich momenteel aan het voortplanten zijn, is dat wettelijk niet toegestaan. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente in een interview met Omroep Brabant. De gemeente is bij wet verplicht om de dieren ongestoord te laten broeden.Op de boulevard leven heel veel konijnen die veel schade veroorzaken. De knaagdieren graven zich onder het straatwerk door, waardoor klinkers wegzakken en er gevaarlijke situaties voor het verkeer ontstaan. Ook graven de konijnen alle aarde onder planten weg om daar hun holen te maken. Gemeente wil geurpalen en ruw gras plaatsen De gemeente heeft een heel plan ontwikkeld om de konijnen te laten verhuizen naar een ander gebied langs de Maas. Dit zou bijvoorbeeld moeten gebeuren door het plaatsen van kokers met een geur waar wilde dieren niet goed tegen kunnen.Ook wil de gemeenten planten vervangen voor ruw gras, wat het voor de dieren minder aantrekkelijk maakt hun holen onder de Maasboulevard te graven. 'Jonkies sterven als ouders uit hol worden verdreven' Maar het plan moet een half jaar worden uitgesteld omdat de dieren nu flink aan het paren zijn, meldt projectleider Klaas Terwisscha. Den Bosch kan nu pas op z'n vroegst in september beginnen met de aanpak van de overlast."De jonkies kunnen achterblijven in een hol en doodgaan als hun ouders niet terugkomen", aldus Terwisscha. De kans is overigens vrij groot dat de overlast de komende maanden alleen maar zal toenemen door de aanwas van nieuwe konijntjes. "Maar ik moet ook aan de wet voldoen", aldus Terwisscha.
maandag, 15, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De belangrijkste rivieren van de Amerikaanse staat Alaska zijn in de afgelopen 102 jaar nog nooit zo vroeg ontdooid als dit jaar. Volgens onderzoekers komt dit door de zachte wintermaanden. Afgelopen zondag brak het laatste ijs en stroomden veel rivieren weer vrij.Het oude record stond op 20 april. Dat werd gevestigd in 1940 en 1998. Uit gegevens van weerbureaus blijkt dat de rivieren sinds 1960 steeds eerder zijn gaan ontdooien. Nu is het gemiddeld een week eerder dan toen. Dit jaar gebeurde dat echter nog eerder. Het ontdooien van de rivieren wordt sinds 1917 bijgehouden vanwege een grote weddenschap, de Nenana Ice Classic. Mensen in Nenana kunnen geld inzetten op de datum waarop de rivieren naar verwachting ontdooid zullen zijn."Het is weer een indicatie van de opwarming van Alaska", zegt klimaatonderzoeker Brian Brettschneider van de universiteit van Alaska.De zachte winter kan tot grote problemen leiden. Zo gebruiken inwoners van de Amerikaanse staat de bevroren rivieren bijvoorbeeld om met sneeuwscooters te reizen.In maart zijn vier mensen omgekomen doordat ze met hun voertuig door het ijs waren gezakt. Soms kunnen de inwoners van Alaska tot mei nog over de rivieren rijden.
maandag, 15, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De belangrijkste rivieren van de Amerikaanse staat Alaska zijn in de afgelopen 102 jaar nog nooit zo vroeg ontdooid als dit jaar. Volgens onderzoekers komt dit door de zachte wintermaanden. Afgelopen zondag brak het laatste ijs en stroomden veel rivieren weer vrij.Het oude record stond op 20 april. Dat werd behaald in 1940 en 1998. Uit gegevens van weerbureaus blijkt dat de rivieren sinds 1960 steeds eerder zijn gaan ontdooien. Nu is het gemiddeld een week eerder dan toen. Dit jaar was echter nog sneller. Het ontdooien van de rivieren wordt sinds 1917 bijgehouden vanwege een grote weddenschap, de Nenana Ice Classic. Mensen kunnen daar geld inzetten op de datum dat ze verwachten dat de rivieren ontdooid zijn."Het is weer een indicatie van de opwarming van Alaska", zegt klimaatonderzoeker van de Universiteit van Alaska Brian Brettschneider.De zachte winter kan voor grote problemen zorgen voor inwoners van Alaska. Zo gebruiken vooral inheemse inwoners van de Amerikaanse staat de bevroren rivieren om te reizen, met bijvoorbeeld sneeuwscooters.In maart zijn vier mensen omgekomen doordat ze door het ijs zakten met hun voertuig. Soms kunnen de inwoners van Alaska tot mei nog over de rivieren rijden.
maandag, 15, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De belangrijkste rivieren van de Amerikaanse staat Alaska zijn in de afgelopen 102 jaar nog nooit zo vroeg ontdooid als dit jaar. Volgens onderzoekers komt dit door de zachte wintermaanden. Afgelopen zondag brak het laatste ijs en stroomden veel rivieren weer vrij. Het oude record stond op 20 april. Dat werd behaald in 1940 en 1998. Uit gegevens van weerbureaus blijkt dat de rivieren sinds 1960 steeds eerder zijn gaan ontdooien. Nu is het gemiddeld een week eerder dan toen. Dit jaar was echter nog sneller. Het ontdooien van de rivieren wordt sinds 1917 bijgehouden vanwege een grote weddenschap, de Nenana Ice Classic. Mensen kunnen daar geld inzetten op de datum dat ze verwachten dat de rivieren ontdooid zijn."Het is weer een indicatie van de opwarming van Alaska", zegt klimaatonderzoeker van de Universiteit van Alaska Brian Brettschneider.De zachte winter kan voor grote problemen zorgen voor inwoners van Alaska. Zo gebruiken vooral inheemse inwoners van de Amerikaanse staat de bevroren rivieren om te reizen, met bijvoorbeeld sneeuwscooters. In maart zijn vier mensen omgekomen doordat ze door het ijs zakten met hun voertuig. Soms kunnen de inwoners van Alaska tot mei nog over de rivieren rijden.
maandag, 15, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
zaterdag, 13, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Je moet ingelogd zijn om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Log hier in Voeg tekst toe aan je bijdrage. Laat los om te beginnen met uploaden
zaterdag, 13, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De befaamde Domus Transitoria, een paleiscomplex dat keizer Nero in Rome liet bouwen, is na een tien jaar durende restauratie weer geheel toegankelijk voor publiek. Het originele paleis van Nero brandde in het jaar 68 af, waarna de keizer een nieuw paleis liet bouwen om het te vervangen. Dat nieuwe onderkomen, de Domus Aurea (Latijns voor 'gouden huis'), telt meer dan 150 kamers.Nero kon niet lang van het tweede paleis genieten, want in hetzelfde jaar pleegde hij zelfmoord. Met het eerste paleis wilde Nero diverse keizerlijke vestigingen verbinden. De Domus Aurea is sinds eind 2014 weer open. In 2006 was de attractie al in haar geheel gesloten, vier jaar later stortte zo'n 60 vierkante meter van het plafond in.
zaterdag, 13, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Door het slechte nieuws dat meestal de voorpagina van NU.nl domineert, valt het goede nieuws vaak weg. Daarom maken we elke week een overzicht van positief nieuws. Langere periode van zomerwarmte verwacht De temperaturen gaan na een koud, mogelijk zelfs winters weekend snel oplopen. De kans is groot dat donderdag en vrijdag in grote delen van het land de 20 graden wordt aangetikt. Deze warme periode zal daarna vermoedelijk lange tijd aanhouden. "Vanaf woensdag kan je de winterjas in de kast laten hangen" , aldus meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza. Almere krijgt zijn eerste monument Almere heeft vanaf woensdag een officieel monument. Het college van burgemeester en wethouders van de stad heeft het voormalige politiebureau in Almere Haven aangewezen als het eerste gemeentelijke monument.Het politiebureau is het eerste gerealiseerde ontwerp van het nu wereldberoemde architectenbureau OMA dat door Rem Koolhaas is opgericht. De gemeente Almere gaf de opdracht in 1985.Het modern ogende gebouw met de opvallende blauwe gevel week sterk af van de omgeving, waarvan de architectuur vooral aan een oud Zuiderzeestadje deed denken. Nieuwe ivf-methode beschermt baby tegen genetische ziekte In Griekenland hebben artsen een baby ter wereld gebracht die drie biologische ouders heeft. Het jongetje is gemaakt uit het zaad van de vader en de eicellen van twee verschillende vrouwen.Bij deze nieuwe vorm van ivf, maternal spindle transfer (MST) geheten, wordt een deel van het DNA van de eicel van een vrouw die genetisch een stofwisselingsziekte overdraagt, vervangen door DNA van de eicel van een tweede vrouw.Op deze manier wordt het kind geboren zonder deze erfelijke genetische belasting. De artsen spreken zelf van een revolutionaire doorbraak. Planetoïde vernoemd naar Groningse Nobelprijswinnaar Er is een planetoïde vernoemd naar de Groningse Nobelprijswinnaar en scheikundige Ben Feringa. De planetoïde kreeg deze naam op 6 april van de International Astronomical Union.Het gaat om planetoïde 12655. Het rotsblok heet nu officieel Benferinga. Er is ook een planetoïde vernoemd naar Groningen, namelijk nummer 12652.Feringa won in 2016 de Nobelprijs voor Scheikunde vanwege zijn onderzoek naar moleculaire nanomachines. Dat zijn extreem kleine wagentjes die via de bloedbaan medicijnen in bepaalde delen van het menselijk lichaam afgeven. Utrechtse filmmakers winnen Emmy voor animatie De Nederlandse korte film Kop Op van de Utrechtse animatiestudio Job, Joris & Marieke heeft dinsdagavond een International Emmy Kids Award in de categorie animatie gewonnen.De International Emmy Kids Awards zijn wereldwijd de meest gerenommeerde prijzen voor kinderprogramma's.Kop Op, dat werd uitgezonden bij NPO Zapp, gaat over drie vrienden met verschillende culturele achtergronden. Sef, Wesley en Marjolein moeten een dag als elkaar door het leven gaan, nadat ze per ongeluk van hoofd zijn gewisseld bij de vondst van een magische wasmachine.De stemmen van de drie vrienden werden ingesproken door Nasrdin Dchar, Steye van Dam en Paulien Cornelisse. Hond Billy gered na week in tunnel onder Frans kanaal Een weken durende operatie in de Franse gemeente Saint-Usage om een hond uit een tunnel onder een kanaal te redden, is dinsdag succesvol afgerond.De dertienjarige hond Billy liep woensdag 3 april een tunnel in onder het Bourgondisch Kanaal en kwam er niet meer uit. Volgens zijn Engelse eigenaar Mike gaf de foxterriër de eerste dagen nog tekenen van leven, maar bleef het sinds maandag stil.De reddingsactie om het dier te bereiken, kon op landelijke aandacht rekenen. Eerdere pogingen van duikers om Billy te bereiken, waren niet succesvol en werden een duiker zelfs bijna fataal. Hij moest hulp inroepen van collega's om zelf de tunnel weer uit te kunnen komen. Duikers vinden zeer oud scheepswrak voor Turkse kust Duikers hebben voor de Turkse kust een scheepswrak gevonden dat 3.600 jaar oud zou zijn. Er wordt gesproken over een "doorbraak" in de onderwaterarcheologie.De ontdekking wordt gezien als een grote doorbraak in de wetenschap, omdat het vaartuig beladen is met de eerste industriële producten ter wereld, luidde de toelichting op een persconferentie.Het scheepswrak ligt vol met schelpen en planten. Het zou rond 1400 voor Christus onderweg zijn geweest naar het Griekse eiland Kreta. Vervolgens zou het schip tijdens een storm zijn gezonken. Festival Cannes biedt kinderopvang en voedingsplekken Het prestigieuze filmfestival van Cannes biedt dit jaar een aantal nieuwe diensten voor ouders en alleenstaande moeders die moeten werken tijdens het festival.Zo kunnen baby's, jonge kinderen en hun nanny's een speciale, gratis accreditatie krijgen voor het filmfestival. Verder hebben ouders toegang tot een speciaal paviljoen voor kinderen, waar moeders ook borstvoeding kunnen geven."Hoewel het voor iedereen moeilijk is om een balans te vinden tussen werk en privé, weten we dat het voor vrouwen vaak lastiger is", zegt Thierry Frémaux van het filmfestival in een verklaring.
zaterdag, 13, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
De befaamde Domus Transitoria, een paleiscomplex dat keizer Nero in Rome liet bouwen, is na een tien jaar durende restauratie nu geheel toegankelijk voor publiek. Het originele paleis van Nero brandde in 68 na Christus af, waarna de keizer een nieuw paleis liet bouwen om het te vervangen, de Domus Aurea of het Gouden Huis, dat meer dan 150 kamers telt.Nero kon niet lang van het tweede paleis genieten; in hetzelfde jaar pleegde hij zelfmoord. Met het eerste paleis wilde Nero diverse keizerlijke bezittingen verbinden. De Domus Aurea is sinds eind 2014 weer open, nadat in 2010 zo'n zestig vierkante meter van het plafond instortte. Daarvoor was de attractie in 2006 al in zijn geheel gesloten.
zaterdag, 13, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Papoea-Nieuw-Guinea kampt met een nationaal probleem: mislukte penisvergrotingen. Mannen laten vreemde vloeistoffen in het lid spuiten in een poging dat te vergroten, zoals kokos-, baby- of keukenolie of siliconen. Een arts in de hoofdstad Port Moresby zei tegen de Australische editie van The Guardian dat hij in de laatste twee jaar al zeker vijfhonderd mannen heeft behandeld voor dit probleem.Zij hadden misvormingen als gevolg van dergelijke injecties. "En dat zijn alleen degenen die zich durven te melden voor behandeling", aldus de arts. De gevolgen van de behandelingen zijn vergroeiingen op de penis en soms ook op het scrotum. Veel mannen krijgen zweren, die kunnen openbarsten, legt hij uit."Het kan vreselijke schade veroorzaken en in sommige gevallen betekent het dat ze geen seks meer kunnen hebben. Het is frustrerend dat ze het zichzelf aandoen."
vrijdag, 12, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Bij een bedrijfspand aan de Nieuw-Zeelandweg in Amsterdam heeft de politie samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) duizenden kilo's niet eetbaar shoarmavlees geconfisqueerd. Het vlees bleek van dermate slechte kwaliteit dat het niet meer eetbaar was.In het gemengde bedrijfspand werden nog meer strafbare feiten geconstateerd. Zo waren er bij een wasserij mensen zonder arbeidscontract aan het werk en bleek bij een garagebedrijf sprake van bodem- en watervervuiling. Vlak bij het pand vond de politie ook een wietplantage. Er werd 13 kilo hennep in beslag genomen. Ook werd er zwaar vuurwerk aangetroffen. Drie mensen zijn aangehouden.Naast de politie en de NVWA waren ook de douane en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid betrokken bij de actie.
vrijdag, 12, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Bij een bedrijfspand aan de Nieuw-Zeelandweg in Amsterdam heeft de politie samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) duizenden kilo's niet eetbaar shoarmavlees geconfisqueerd. Het vlees bleek van dermate slechte kwaliteit dat het niet meer eetbaar was.In het gemengde bedrijfspand werden nog meer strafbare feiten geconstateerd. Zo waren er bij een wasserij mensen zonder arbeidscontract aan het werk en bleek er bij een garagebedrijf sprake van bodem- en watervervuiling. Vlakbij het pand vond de politie ook nog eens een wietplantage. Er werd dertien kilo hennep in beslag genomen. Ook werd er zwaar vuurwerk aangetroffen. Drie mensen zijn aangehouden.Naast de politie en de NVWA waren ook de douane en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid betrokken bij de actie.
vrijdag, 12, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Papoea-Nieuw-Guinea kampt met een nationaal probleem: mislukte penisvergrotingen. Mannen laten vreemde vloeistoffen in hun lid spuiten in een poging die te vergroten, zoals kokos-, baby- of keukenolie of siliconen. Een arts in de hoofdstad Port Moresby zei tegen de Australische editie van The Guardian dat hij in de laatste twee jaar al zeker vijfhonderd mannen heeft behandeld voor dit probleem.Zij hadden misvormingen als gevolg van dergelijke injecties. "En dat zijn alleen degenen die zich durven te melden voor behandeling", aldus de arts. De gevolgen van de behandelingen zijn vergroeiingen op de penis en soms ook op het scrotum. Veel mannen krijgen zweren, die kunnen openbarsten, legt hij uit."Het kan vreselijke schade veroorzaken en in sommige gevallen betekent het dat ze geen seks meer kunnen hebben. Het is frustrerend dat ze het zichzelf aandoen."
vrijdag, 12, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Richard Cole, de laatste piloot die betrokken was bij een grote Amerikaanse vergeldingsaanval op Japan in april 1942, is dinsdag op 103-jarige leeftijd overleden. De familie heeft de luchtmacht volgens ABC News van het overlijden van Cole op de hoogte gesteld. "Hij is weer verenigd met zijn mede-Raiders", stelde zijn zoon.De zogenoemde 'Doolittle Raid' geldt als een van de meest gewaagde luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt had de missie geïnitieerd als vergelding voor de Japanse aanval op Pearl Harbor in december 1941. Cole werd in 1915 geboren in Dayton, Ohio. Hij studeerde aan de Ohio University toen hij zich in november 1940 aanmeldde als piloot bij de luchtmacht. 'Doolittle Raid' had veel weg van een zelfmoordmissie De jonge vlieger meldde zich begin 1942 aan als vrijwilliger voor een speciale missie, die de 'Doolittle Raid' bleek te zijn. Met de gerichte aanval op Japan wilde Roosevelt duidelijk maken dat het land niet onkwetsbaar was. Hij hoopte dat de aanval verwarring zou zaaien in de hoofden van de inwoners en ze zou laten twijfelen aan de betrouwbaarheid van hun leiders.Bovendien hadden de Amerikanen na de aanval op Pearl Harbor, waarbij bijna 2.500 mariniers omkwamen, dringend behoefte aan een overwinning die bijdroeg aan het tanende moreel.De 'Doolittle Raid' had de schijn van een zelfmoordmissie. Zestien Amerikaanse B-25 bommenwerpers stegen op vanaf een vliegdekschip in de Grote Oceaan om in Japan zoveel mogelijk schade aan te richten. Daarna vlogen ze door naar China, waar de piloten moesten landen in het gedeelte dat op dat moment niet in Japanse handen was. Door brandstoftekort moesten de piloten improviseren Door brandstoftekort was het echter niet mogelijk om China te bereiken. Een toestel moest vanwege brandstoftekort landen in de Sovjet-Unie; het vliegtuig werd in beslag genomen en de bemanning werd geïnterneerd.Drie toestellen landden voor de Chinese kust op het water; andere B-25's maakten een noodlanding of stortten neer nadat de bemanning met een parachute het toestel had verlaten.Cole kwam terecht in een boom en sneed zichzelf los. Hij had een kompas bij zich en begon naar het westen te lopen, weg van het door Japan bezette Chinese gebied. De Amerikaan kreeg uiteindelijk hulp van Chinese nationalisten die hij tegenkwam. De piloot begon ging na Air Force citrusvruchten telen Cole kreeg na de oorlog, net als andere overlevenden en hun commandant Jimmy Doolittle, een Medal of Honor. Dit is een van de hoogste militaire onderscheidingen van de VS. De held bleef na de Tweede Wereldoorlog werken voor de Air Force.Pas in 1966 ging hij met pensioen en begon hij samen met een andere veteraan een boerderij waar zij citrusvruchten teelden. Cole had er toen meer dan vijfduizend vluchten op zitten in dertig verschillende toestellen, verdeeld over 250 gevechtsmissies.De piloten van 'Doolittle Raid' tijdens reünie in 1943. (Foto: Hollands Hoogte) Het Amerikaanse Congres gaf Cole in 2014 een Gold Medal Hij kreeg nog talloze andere onderscheidingen, waaronder het Distinguished Flying Cross voor extreme moed tijdens gevechtsvluchten en de Bronzen Ster.Zijn laatste medaille kreeg Cole in 2014 van toenmalig president Barack Obama: de Gold Medal, de hoogste onderscheiding die het Amerikaanse Congres voor buitengewone verdiensten van burgers kan toekennen. Het eerbetoon was niet alleen voor Cole, maar ook voor de drie andere 'Doolittle Raid'-veteranen die toen nog in leven waren.De overlevenden van 'Doolittle Raid' kwamen tussen 1945 en 2013 elk jaar bij elkaar. Tijdens deze reünies dronken de veteranen altijd cognac, zoals zij ook met Doolittle deden voor de aanval op Japan. Iedere veteraan had zijn eigen beker. De beker van elke inmiddels gestorven piloot werd op de kop op tafel gezet.De op een na laatste 'Raider' die overleed, was sergeant David Thatcher, in 2016.
woensdag, 10, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk
Bij een 29-jarige vrouw in Taiwan zijn in het oog vier levende bijeen aangetroffen. Een dokter vond de insecten nadat de patiënt zich in het ziekenhuis meldde vanwege een infectie aan haar oog. Het gaat om bijen van het soort Halictidae, dat zich aangetrokken voelt tot zweet. Volgens de dokter in Taiwan voedden de insecten zich met de tranen van de vrouw, meldt The Guardian.Vermoedelijk zijn de bijen in de traanbuisjes van de vrouw beland tijdens een bezoek aan haar familiegraf. De vrouw was onkruid aan het wieden toen ze iets in haar oog voelde. Ze dacht dat er vuil in haar oog was beland. Pas tegen de avond begon het oog op te zwellen en voelde de vrouw een stekende pijn onder haar ooglid. Een dokter die haar de volgende ochtend behandelde, ontdekte met behulp van een microscoop pootjes van de bijen. De dieren zijn levend onder het ooglid vandaan gehaald.Volgens The Guardian heeft de vrouw geen blijvende schade overgehouden aan het incident. Volgens artsen van het betrokken ziekenhuis zijn nog nooit eerder vier bijen levend onder een ooglid vandaan zijn gehaald.
woensdag, 10, april, 2019
Source: Nu Opmerkelijk